Wat zijn: POIs, Waypoints, Via-punten en Richtingspunten

Routes en tracks/sporen voor iedereen. Kopieer niet zomaar een route, maar link dan naar de betreffende site.
Gebruikersavatar
Marco
Moderator
Berichten: 2854
Lid geworden op: 21 mar 2008 13:42
Locatie: Naarden
Contacteer:

Wat zijn: POIs, Waypoints, Via-punten en Richtingspunten

Berichtdoor Marco » 21 aug 2014 19:45

De begrippen zijn vrij eenvoudig. Het is de werkwijze in de code van Garmin BaseCamp en de Garmin GPS toestellen die de werking laten verschillen.

* POI (NP) - Een formeel Point Of Interest (Nuttig Punt). Een vermelding in de interne POI-database met een naam, positie en andere extra informatie van de locatie. Als voorbeeld een plaatsnaam, hotel, benzinestation, treinstation, ziekenhuis, etc. De POI database is de hoofddatabase in een kaart, wissel je van kaart, dan verschilt ook de POI informatie. Ook zijn er eigen POI verzamelingen te maken en die in losse POI bestanden te zetten in je toestel (GPI bestanden).

Afbeelding Afbeelding Afbeelding


* Waypoint - Een willekeurig punt op de kaart dat je hebt aangewezen welke je wilt bijhouden. Meestal opgeslagen in de Waypoints", "Favorieten", "Mijn Favorieten" of "Opgeslagen" (naamgeving afhankelijk van toestel). Voorbeelden zijn Thuis, en alle andere adressen en locaties die je zelf invoert zoals werk, adressen van familieleden, maar ook lunchlocaties in routes, of het hotel waar je slaapt.
Je apparaat heeft de mogelijkheid voor deze locaties een willekeurige naam te geven en andere informatie, zoals adres, telefoonnummer, categorie(ën) en een symbool/pictogram te kiezen.


* Via-punten (Via-punten in Windows of Stops in Mac)- Een via-punt (ook wel routepunt genoemd) wordt gebruikt om een multi-punt route te maken, bijvoorbeeld Ga van punt A naar punt B via een of meerdere willekeurige punten die je kunt aanwijzen. Als je GPS multi-punt routering ondersteunt, kan het via-punt een POI, een bestaand waypoint/favoriet of een andere vorm van de locatie zijn.
Om "de vorm" van een route precies te laten verlopen zoals je dat wilt en kun je de eigenschappen van de route bewerken door via-punten/stops in te voegen door gebruik maken van het Route gereedschap (of Invoegen of Hand gereedschappen) om de route naar plekken op de kaart te dwingen en zo de vorm van een route aan te passen.


* Richtingspunten (Punten in Windows of Aantal aanwijzingen in Mac) - dit zijn automatisch door BaseCamp gegenereerde punten op plaatsen waar richtingaanwijzingen gegeven worden. Bij het volgen van de route zal de GPS (of BaseCamp) automatisch langs al deze punten in de route gaan. In BaseCamp zijn deze zichtbaar in het tabblad Routeaanwijzingen (Windows) of Richtingen (Mac) van de route-eigenschappen.


* Richtingaanwijzingen - zijn alleen zichtbaar bij een berekende route in BaseCamp of GPS. Een route die je exporteert en weer importeert zal in de route-eigenschappen geen richtingaanwijzingen meer laten zien, maar alleen de richtingspunten. Pas na een berekening van de route worden die richtingsaanwijzingen weer opgebouwd en getoond. De richtingaanwijzingen worden dan ook niet met de GPS gedeeld, de GPS zal altijd een vorm van importeren (bij gelijke kaarten) of herberekenen van de route uitvoeren om de richtingsaanwijzingen weer op te bouwen, zodat die getoond worden aan ons tijdens het volgen van route.


In BaseCamp wordt bij de route eigenschappen het totaal van de Via-punten en de richtingspunten weergegeven als Punten (Windows) of Aantal aanwijzingen (Mac) bij de informatie in de route-eigenschappen.


Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Uiteindelijk bevat elk punt een GPS coördinaat, zonder deze basisinformatie werkt het niet. Intern werken de Garmin toestellen altijd in datumformaat WGS84 en genoteerd in graden, ook al zou de GPS naar ons als gebruiker toe de waarden in Dutch grid tonen. De richtingen S (zuid) en W (west) worden aangeduid met een negatief getal.


Bovenstaande is een vrije vertaling van: POIs, Waypoints, Via-Points, Shaping Points 101 op het Garmin.com forum geschreven door Ken van Garmin en verbeterd op basis van van input van JaVaWa.


poi, points of interest, np, nuttig punt
waypoint, favoriet, favorieten, mijn favorieten, opgeslagen
via-points, via-punten
richtingspunten, richtingspunt
richtingaanwijzingen, richtingaanwijzing
shaping points, vormgevingspunten, vormgevingspunt
route, routering, route-punt
verschil in route-punten, via-punten en richtingspunten
Laatst gewijzigd door Marco op 22 aug 2014 20:15, 3 keer totaal gewijzigd.
Marco.

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav.

Zie ook ons GPS Cursus aanbod en YouTube kanaal
.

Terug naar “Routes & Tracks/Sporen ”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers