Route of Track naar Koers met koerspunten voor Garmin Edge's

FAQ's voor sport Garmin toestellen, zoals; Forerunner 310, 410, 610, 910XT (en andere) en Garmin Edge 200, 500, 510, 520, 605, 705, 800, 810 1000 en Touring toestellen.
Gebruikersavatar
Marco
Moderator
Berichten: 2692
Lid geworden op: 21 mar 2008 13:42
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Route of Track naar Koers met koerspunten voor Garmin Edge's

Berichtdoor Marco » 24 aug 2014 17:33

Hoe kun je een route of track op de computer omzetten in een koers met koersaanwijzingen?

Dit kan al heel lang, vroeger al met het programma WinGDB3 en MacGPX en tegenwoordig uitgebreid met JaVaWa RTWtool.

Wat is het voordeel van de koers met koersaanwijzingen?
Het voordeel van een koers met koersaanwijzingen is dat je niet afhankelijk bent van de kaart, dat je zonder of met slechte kaart ook korte aanwijzingen krijgt op een instelbare afstand van een kruising. Maar niet bij iedere kruising, alleen de scherpere bochten (instelbaar)

Het nadeel van een gerouteerde koers in de Edge 605/705/800/810/Touring/1000 is dat je bij elke afslag een afslagscherm krijgt, want niet snel genoeg weggaat als de afslagen dicht op elkaar zitten. Een alternatief is dan het rijden van een koers zonder aanwijzingen, maar dan dien je vaak op je scherm te kijken, want je krijgt geen afslaginformatie aanwijzingen.
Het is ook toepasbaar in de Edge 500 en 510 modellen.

Additioneel door het toevoegen van een geigen gekozen gemiddelde rij-tijd kan ook de Virtuele partner gebruikt worden, maar als er al tijden in de track staan (activiteit geweest), zijn ook die bruikbaar.

Beperkingen:
* de track dient schoon te zijn en geen rare kronkels te bevatten, wat nog wel eens wil voorkomen met een gereden activiteit die op het internet is gezet. Dit is handwerk in BaseCamp.
* afslagen dienen duidelijk en scherp te zijn, geautomatiseerd voorbewerken van de track is dan nodig. Met RTWtool mogelijk.
* Het aantal koerspunten per koers is beperkt tot 100 (Edge 605/705) of 200 (Edge 5x0/8x0/Touring/1000). Bij complexe routes kan dit betekenen dat de koers in 2 of 3 delen wordt opgesplitst en je onderweg de volgende dient te starten.


Benodigd:
* Track of Route gedownload van internet of zelf gemaakt.
* JaVaWa RTWtool
* Garmin BaseCamp (of MapSource)

Open de track die je wilt converteren en gebruiken in Edge, eerst in Garmin BaseCamp of MapSource. Zorg dat bochten haaks (genoeg) zijn en dat slingers en andere fouten uit de track worden gehaald:
Afbeelding

Als je dit niet doet, krijg je allemaal valse aanwijzingen extra of op plaatsen dat je wel een aanwijzing wilt geen ingevoegde aanwijzing. Opschonen van de track dus! Dit opschonen kan deels geautomatiseerd, hiervoor kun je RTWtool ook gebruiken, zie laatste deel in deze handleiding. Bovenstaande voorbeeld links is alleen handmatig te corrigeren.


De instellingen van RTWtool juist zetten voor koersconversie:

Kies de afstand.
Kies je deze te kort, dan heb je geen remweg meer. Maak je deze te groot, dan krijg ver voor de afslag de info. Kies je voor tijd, dan is de gemiddelde snelheid van de track belangrijk dat daar een goede waarde word ingesteld.
Indien een volgende afslag korter dan de ingestelde aantal meters/tijd na een afslag is, word deze ingekort/aangepast, maar niet overgeslagen!

Kies het aantal graden van een bocht.
Hoe lager dit getal des te meer aanwijzingen, maar ook veel flauwekul aanwijzingen bij knikjes in de track. Als je deze te groot kiest, dan krijg je te weinig aanwijzingen. Nu is het belangrijk dat je de track hebt opgeschoond van knikjes en op de juiste plaatsen de bocht wat scherper hebt gemaakt.

Kies een gemiddelde rij-tijd.
Een gemiddelde rij-tijd, zodat je virtuele partner meedoet, wil je dat niet, dan de virtuele partner in je toestel uitschakelen. Zitten er tijden in de track, dan gaan die voor op de gegeven snelheid, vink je gebruik tijden uit track uit, dan wordt de hier ingegeven gemiddelde snelheid gebruikt.

Afbeelding


De koersconversie uitvoeren:
Open bestand met (schone) track(s), Of plak de track erin vanuit MapSource of BaseCamp (behalve als je al gefilterd hebt). Heb je een route en gebruik je geen knippen of plakken in Windows, exporteer dan eerst de route uit BaseCamp, sla de route op in het GDB formaat en niet in het standaard GPX bestandsformaat. In GDB formaat komen ook de richtingsaanwijzingen mee die tijdens conversie gebruikt kunnen worden.

Afbeelding

In het bovenstaande voorbeeld gaan we er van uit dat de koers direct naar een Edge word gestuurd, wil je dat niet, kies dan bij Uitvoer naar:
Afbeelding


Converteren.
Converteren en bestand opslaan, mits je het bestand niet direct naar de Edge stuurt.
Afbeelding


Resultaat:
Resultaat na conversie bij een goed geprepareerde track. Nu kan het lijken dat de links/rechts fout wijzen, maar dat is alleen op ons computer scherm, in de GPS word het wel goed getoond. IN dit voorbeeld is ook duidelijk te zien dat de instellingen precies tot 199 koerspunten komt en dus word de koers niet gesplitst. Indien een koers word gesplitst, kun je ook in de instellingen de 200 koerspunten lager zetten, om zo ergens halverwege een splitsing te krijgen naar 2 koeren in plaats van op 3/4 of bijna bij het einde.

Afbeelding

Onderstaande ook een voorbeeld waar het duidelijk te zien is dat als de bochten te rond zijn in een track RTWtool dit niet als een bocht herkent, mogelijk dat een paar graden extra dit wel zou doen, maar dan wordt mogelijk op andere plaatsen in de koers weer teveel toegevoegd.
Afbeelding

Het resultaat is een TCX bestand die ter controle kan worden ingelezen in BaseCamp, de koers wordt dan als een track weergegeven en de koerspunten als Waypoints. Na bekijken 1x ongedaan maken zorgt ervoor dat de import weer ongedaan word gemaakt (sneller dan track en waypoints weg te gooien).
Indien je de conversie direct naar de Edge hebt gedaan, staat de koers in de \Garmin\NewFiles\ folder van de Edge. De Edge zal de koers importeren bij de volgende keer aanzetten.

Of je importeert deze koers in Garmin Training Center en daarin kun je zelf extra koerspunten toevoegen en verplaatsen. En daarna naar de Edge sturen.
Laatst gewijzigd door Marco op 31 aug 2014 09:26, 2 keer totaal gewijzigd.
Marco.

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav.

Zie ook ons GPS Cursus aanbod en YouTube kanaal
.
Gebruikersavatar
Marco
Moderator
Berichten: 2692
Lid geworden op: 21 mar 2008 13:42
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Berichtdoor Marco » 24 aug 2014 19:54

Geautomatiseerd een track opschonen door te filteren:
Met RTWtool kun je de geleverde track ook geautomatiseerd opschonen voordat je de conversie naar een Koers uitvoert. Dit corrigeert vooral kleine afwijkingen en kleine ronde hoeken worden wat vierkanter gemaakt. We gaan de track bewust filteren naar minder punten.


Instellen om juist te filteren:

Filtermethode instellen
De Hoekmethode benadrukt de belangrijke punten en maakt bochten bij afslagen scherper, zodat het contrast met flauwe bochten groter wordt. Douglas-Peuker zorgt ervoor dat een gefilterde track het origineel zoveel mogelijk benadert; hij zorgt voor een vloeiend verloop. Dat is niet wat we nu nodig hebben.

Max. punten per track
Is zeer belangrijk, kies hier per keer voor bijvoorbeeld ¾ van het aantal trackpunten. De meeste tracks kunnen prima terug naar 1000 trackpunten worden gefilterd (hangt wel af van het aantal kilometers, 1000 voor 200km is meestal prima. Als een track minder dan 1000 trackpunten heeft, dan niet filteren, maar gewoon de koersconversie proberen en resultaat beoordelen.

Afbeelding

Track filteren:
Uitvoer naar een Garmin bestand, de track filteren en als er ook Waypoints in het bestand zitten, daarbij kiezen voor Overslaan, zodat ze 1 op 1 worden overgenomen naar de uitvoer.

Afbeelding

Resultaat:
Precies gefilterd naar 1000 trackpunten of net zoveel als je had ingesteld.

Afbeelding

Hergebruik voor conversie:
Zonder verder te bewaren of weer een ebstand te kiezen kan via de Hergebruik knop de uitvoer weer als invoer worden gebruikt voor een koersconversie.
Afbeelding


javawa rtwtool
track filteren
spoor filteren
Marco.

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav.

Zie ook ons GPS Cursus aanbod en YouTube kanaal
.

Terug naar “Garmin Forerunners & Edge 800, 810, 1000, Touring”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers