OSM kaarten voor wandelen

Hier kunt u vragen stellen over welk GPS toestel voor u de beste keus kan zijn. Of welke kaart u het beste kunt gebruiken voor uw activiteit.
Merel
Berichten: 16
Lid geworden op: 01 okt 2014 11:22
Locatie: Meise

OSM kaarten voor wandelen

Berichtdoor Merel » 28 aug 2019 23:05

De activiteit wandelen gebruikt veel OSM gegevens.
OSM is eigenlijk geen kaart maar een uitgebreide database waaruit men gegevens haalt om kaarten te maken die bruikbaar zijn voor activiteiten (in casu , gewoon wandelen).

De "OSM-kaart" die standaard wordt getoond is bruikbaar. Toch zijn er redenen om naar wat anders te zoeken omdat de standaard kaart mij reeds parten speelde, zoals :

- als beginneling ziet men lijnen die geen paden of wegen zijn.
Dat zijn "grenzen" die administratieve grenzen zijn en niets met paden of wegen te maken hebben. Tijdens het wandelen in een bos zoek je bijvoorbeeld een pad dat op je toestel als een stippelijn ziet, maar dat niet bestaat.

- Private wegen en paden zijn ook een probleem. Ze worden altijd getoond maar zijn soms niet eens bereikbaar of zijn achter een haag zonder poort die al verdwenen is of gecamoufleerd. Soms wel toegankelijk, slecht aangeduid als privé, maar dan heeft men al of niet een toelating nodig, op straffe van boetes.

Het ware beter om die privéwegen niet te zien op een publieke wandelkaart.

OSM wandelkaarten die goed afgestemd zijn op wandelen heb ik niet gevonden.
Zelfs de Freizeitkarte (enkele Europese landen samengebracht in logisch verband ), welke qua vormgeving naar mijn smaak zijn) geven dezelfde problemen.

Wie kent er kaarten die echt ontworpen zijn voor wandelen, zonder bovenstaande nadelen ?
Bedankt
Gebruikersavatar
Marco
Moderator
Berichten: 2777
Lid geworden op: 21 mar 2008 13:42
Locatie: Naarden
Contacteer:

Berichtdoor Marco » 29 aug 2019 17:59

Zelf OSM kaarten maken blijft over, met eigen TYP waarin je bepaald welke elementen in welke kleur je wilt zien. Niet eenvoudig, maar kan wel.

Maar realiseer je dat als je nooit hebt geleerd om een papieren kaart te leren lezen en gebruiken het ook op een electronische kaart lastig wordt om die goed te begrijpen.
Elke kaart heeft een legenda waarin de lijnen, kleuren en symbolen worden uitgelegd. Zoek dus bij een OSM kaart de legenda en bestudeer die, daar heb je uiteindelijk meer aan dan aan een uitgeklede kaart waar meer niet op staat dan wel, en wat je wel onderweg tegen kan komen.

Voorbeeld, wil je brandgangen in de natuur wel of niet op de kaart. Indien niet, hoe weet je dan dat het geen wandelpad is, zeker als ze dicht bij elkaar liggen en je dan op de GPS en je dus bij het afslaan net iets verder had moeten lopen.
Marco.

Kennis en kunde van Outdoor, Sport en Motor GPS'sen van Garmin, Tripy, TomTom, Mio, Teasi, TwoNav.

Zie ook ons GPS Cursus aanbod en YouTube kanaal
.

Terug naar “GPS en Kaart advies”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers